Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Tiga Cahaya Di Hari Kiamat

Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.

Apabila ditanya cahaya apakah ini ? Lalu dijawab :
"Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang
ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan
mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.

Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air
sembahyang sebelum azan.

Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari.
Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

Kala Jengking Neraka
Di hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang
bernama "Huraisy" berasal dari anak kala jengking.
Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti
jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril bertanya : "Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa
yang kau cari?"
Huraisy pun …

Biodata Rasulullah

· Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571
Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah
Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
· Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
· Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
· Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
perempuan bapa Rasulullah SAW).
· Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
· Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali
Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN

· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat
untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa '
(sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
· Baginda dipeliha…

Lifebook

Health:

1.    Drink plenty of water
2.    Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar
3.    Eat more foods that grow on trees and plants, and eat less  food that is manufactured in plants
4.    Live with the 3 E's -- Energy,  Enthusiasm, and Empathy
5.    Make time for prayer
6.    Play more games
7.    Read more books than you did in 2008
8.    Sit in silence for at least 10 minutes each day
9.    Sleep for 7 hours
10.   Take a 10-30 minutes walk every day ---- and while you walk,  smile


Personality:


11.  Don't compare your life to others'. You have no idea what  their journey is all about.
12.  Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
13.  Don't over do ; keep your limits
14.  Don't take yourself so seriously ; no one else does
15.  Don't waste your precious energy on gossip
16.  Dream more while you are awake
17.  Envy is a waste of time.  You …

Petua Murah Rezeki

Petua untuk murah rezeki dan dijauhkan kesulitan

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,'Tuan Guru, sepanjang hidup
saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh ke sul itan?'

Sang Guru menjawab sederhana, 'Perbaiki penampilanmu dan ubahlah riak mukamu. Kau tahu, Ra sul ullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab me nur ut Ra sul ullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya.' Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya.

Mulai hari itu, wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sab…

Erti Cinta & Perkahwinan

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana ,berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak menga…

For All Parents!

A teacher from Primary School asks her students to write an essay about what they would like God to do for them...

At the end of the day while marking the essays, she read one that made her very emotional.
Her husband, that had just walked in saw her crying and asked her: - What happened?

She answered - Read this. It's one of my student’s essays…

“Oh God, tonight I ask you something very special: Make me into a television. I want to take its place. Live like the TV in my house.

Have my own special place, and have my family around ME. To be taken seriously when I talk....

I want to be the centre of attention and be heard without interruptions or questions. I want to receive the same special care that the TV receives when it is not working. Have the company of my dad when he arrives home from work, even when he is tired.

And I want my mom to want me when she is sad and upset, instead of ignoring me... And...

I want my brothers to fight to be with me... I want to feel that family just le…

Please Smile

We Smiled when we were kids...... To be beautiful when you grow up Even the beauty faded...but still  they look so happy
No matter what bad things happen to you   But Keep A Smile on your face..
PLEASE KEEP SMILE Because you look beautiful when smile. Wish you a similing day!

Blog Recovery

Yes, as the title read, I managed to recover my so long lost blog ^^^.blogspot.com. I am so happy and sooooo happy and happy and happy again. Wuhuuuu! This blog has been existed since year 2005 (when and where I was that time.. hmmm). This is my first entry, immediately after recovery. I actually totally forgotten about it but then again, I want to create a new blog, but unable to register ^^^, what?? Somebody used my name? Oh God!

I decided to visit this person's blog and 1st thing appeared is "P^^^^k". Hmm.. this one is so familiar to me! Coz I had a blog (oh God, how many blog that she had before.. sigh) previously under Xanga (yupp, one of my earliest one, not sure whether still available or not) that I named Pu^^^^k. Aha!! This blog actually mine, but still not recovered yet.

I tried and tried and tried again with different login name and same password (ahah, this girl got same password for her blog.. wahaha, dangerous!) until I came across the look up thing (not su…

Nuffnang Email!

Ni email nuffnang! So kawan2, kene la take note ok. Jgn sampai kene blacklisted or terminated. You have been warned!

Dear Nuffnangers,

As you might already know, there are 2 different types of campaigns from Nuffnang: Metered (mCPM) Campaigns , which pay according to the number of visitors who see the ads; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

It has come to our attention that certain groups have been committing click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog's owner. Do note that this act is an abuse of our Terms & Conditions under Section 6.

Banner ads are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, and not for the intention of earning extra money. Should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as we'll only be able to sell ad space…

Online Shopping

Kawan2 semua!

Saya dah pon baru2 ni melancarkan satu lagi laman blog untuk ditatapi kawan2 semua.
Saya menyediakan items berupa berbagai jenis beg yg berkualiti pada harga rendah.
PurseHandbagSling BagLaptop/notebook bagSehubungan dengan itu, sudi2kan lah menjenguk blog saya ini
http://trend2style.blogspot.com. Sesiapa nak exchange link, boleh la bagitahu saya ok.