Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2009

Teknik Bertengkar Secara Positif

Rasulullah bersabda, "Sesiapa meninggalkan perdebatan, sedang dia berada di pihak yang benar, dibina untuknya sebuah rumah di tengah-tengah syurga."
Riwayat Anas Bin Malik

Tidak indahkah dijanjikan dengan sebuah rumah di tengah-tengah syurga? Sekalipun kita di pihak yang benar, namun untuk mengelakkan perbalahan berpanjangan, mengalah sahajalah. Rugikah kalau beralah? Bagi sesetengah orang yang mementingkan diri sendiri mungkin tidak munasabah jika mahu beralah tetapi apa kata kalau saya katakan ‘orang yang beralah akan menang besar kemudiannya?'

Pergaduhan suami isteri akan sentiasa berlaku. Bak lagu P.Ramlee ‘Sedang lidah lagi tergigit’. Anda tidak akan sentiasa boleh berkata ‘ok’ kepada isteri anda begitu juga dia. Setiap kali pergaduhan berlaku, pasti akan ada hati yang akan terluka terutamanya hati orang perempuan yang memang diketahui tidak dapat diramalkan.

Jika pergaduhan itu berpunca daripada sesuatu yang sangat kecil, maka jika kita perbesarkan, maka akan terlih…

Buah Keranji

Buah keranji yang beso. Aku sangat suke makan buah ini, masam2 manis. Buah keranji beso ini yang susah sket nk jumpe sebab pokok keranji ni tumbuh dalam hutan dan buah ini telah dibeli ketika beliau dalam perjalanan pulang dari serting ke kuala terengganu daripada orang asli yang menjual di tepi jalan raya. Puas hati dapat makan buah keranji yang besar. Yummm.

TV and Dryer

After spending a few days at my sis house during confinement leave, it occurred to me that i need to have one too at home. It's the Dryer. Hahaha. Easy, hassle free and you can wash your clothes anytime you want, be it during the day, night, rain.. etc.

My previous tv was small and cheap. I've been using it for 2 years since I started working. I'm comfortable with it and fullfilled my tv needs. However 2 days ago, I have the urge of buying something which is my dream phone (Iphone 3Gs). So I persuaded my husband to go to maxis to buy it. Unfortunately the shop was closed and at the same time we passed by an electrical/electronic shop. I said "Let stop by at this shop" and my husband agreed.

First thing I saw were rows of tv, LCD tvs from various brands. Wow but yet expensive, not on my priority list. I was brought by the salesgirl to the dryer/washing machine section. Yes, there are dyers but only two choices. People don't buy dryer these days? Maybe they bough…

Majlis bercukur Amir Mukhlis

Majlis ni berlangsung di Kg Telok Kandis, Pendek, Kelantan pada 29/9/2009. Majlis yang lahir dari idea spontan mamanya (aku la tuh) ini berjalan dengan lancar. Subuh2 hari dah bangunkan die, salin baju (tak mandi pon, sejokk) dan feeding. Nasib baik die memang jenis suka tido waktu pagi, so senang la nk prepare die.            Sepanjang majlis, die tido je. Cume time org duk suap2 mulut die, die macam dah mule nak menangis.. sib baik Pak Muda sempat angkat utk diselawatkan. Tetamu disajikan dengan gulai darat resepi  asli daripada Mak Muda. Alhamdulillah, tinggal akikah saje lagi yang akan dilaksanakan (Insya Allah) pada bulan 6 tahun depan bersamaan kenduri kahwin adik iparku.

TAG Heuer

I just registered at Lelong.com.my. Jualan murah byk woo.. So excited! So I decided to bid for something I like but not for me. Here it is:

Tag Hueur Calibre 16

So I won the bid and paid the seller. Now waiting for it to arrive. This is for someone I love :)